Ihmiset

Kakslauttanen Art Gallery on jälleen auki yleisölle – esillä Kakslauttasen oma kokoelmanäyttely sekä saamelaistaidetta

Kakslauttanen Art Gallery avautui jälleen yleisölle koronapandemiasta johtuneen pitkän tauon jälkeen marraskuun lopussa. Galleriavierailun yhteydessä on nyt mahdollista tutustua myös Pohjoismaiden suurimpaan planetaarioon.

Kakslauttanen Arctic Resortin West Villagessa sijaitseva taidegalleria Iglutorneineen on vaikuttava näky. Nelisen vuotta sitten valmistunut rakennuskompleksi täydentyi viime vuonna erillisellä rakennuksella, jossa sijaitsevat Pohjoismaiden suurin planetaario, Igluravintola sekä panimo.

Vaikka koronasta johtuen ainoastaan taidegalleria, sen yhteydessä oleva Design Shop ja Planetaario ovat tällä hetkellä avoinna yleisölle, on paikka silti taiteen, muotoilun ja tieteen ystäville tutustumisen arvoinen vierailukohde.

Kakslauttanen Art Gallery -rakennuskompleksin on suunnitellut Kakslauttanen Arctic Resortin perustaja ja omistaja Jussi Eiramo . Vaikka suurimman osan asiakaskunnasta muodostavat lomaresortin omat asiakkaat, ovat ohikulkijatkin tervetulleita tutustumaan paikan antimiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Taidegalleriaan, torniin ja suomalaisen designin kauppaan on kaikilla vapaa pääsy ja planetaarioon pääsee tutustumaan ostamalla lipun päivän esitykseen. Revontulista kertova noin puolen tunnin filmi on tehty juuri planetaarioesityksiä varten, Kakslauttanen Art Galleryn kuraattori Hanna Kress kertoo.

Suomalaista muotoilua ja designia

Taidegallerian tunnistaa helposti sen takana kohoavasta Iglutornista. Pääovesta tullessa saavutaan ensimmäiseksi Design Shopiin, jossa on esillä ja myynnissä suomalaista designia, kuten Iittalaa, Aarikkaa, Marimekkoa ja Pentikiä, mutta myös lappilaisia käsitöitä.

– Paikallisia käsityöläisiä on Rovaniemeltä lähtien aina Nuorgamiin asti, Kress kertoo.

Jokaiselle yritykselle tai käsityöläiselle on varattu oma loosi tai vitriini. Myynnissä on niin koruja, taidetta, kodin sisustus- ja käyttötavaraa kuin matkamuistojakin. Poikkeuksen muodostavat jo edesmenneen luutyömestari Veikko Piipposen poronsarvesta valmistamat tuotteet, jotka kuuluvat Kakslauttasen omaan kokoelmaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne ovat esillä, jotta vieraat näkevät, kuinka hienoa käsityötä täällä tehdään. Meillä on kuitenkin myynnissä Piipposen oppilaiden tuotteita, sillä ulkomaisille matkailijoille poronsarviluusta tehdyt tuotteet ovat iso juttu, Kress kertoo.

Käytäviä kulkiessa mieleen tulee väistämättä isojen lentoasemien tax free -myymälät. Hanna Kress tietääkin kertoa, että moni taidegalleriassa esillä oleva yritys on vienyt tuotteitaan Helsinki-Vantaan lentokentälle myyntiin vasta sen jälkeen, kun ne ovat jo olleet myynnissä Kakslauttasen Design Shopissa.

Kokoelmanäyttely ja saamelaistaidetta

Taidegalleriaan päästään kulkemalla lyhyen käytävän läpi. Käytävägalleriassa on esillä myyntinäyttely, joka koostuu suomalaisten taiteilijoiden pienikokoisista taideteoksista.

– Myyntinäyttelyn ideana on, että taideteos mahtuu matkatavaroihin ja sen voi itse viedä mennessään, mutta tietysti voimme myös lähettää sen, Kress kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Noin 500 neliön suuruisessa galleriatilassa on esillä Kakslauttasen oma kokoelmanäyttely ja sen lisäksi esillä on ruotsalaisen saamelaistaiteilija Tomas Colbengtsonin pleksitöitä.

– Kokoelmanäyttelyyn on kertynyt teoksia siten, että Jussi Eiramo on ostanut niitä, mutta myös Arctic Art Weekin kautta, Kress sanoo.

Arctic Art Week on taidetapahtuma, joka on järjestetty Kakslauttasessa jo vuodesta 2003 lähtien. Alun perin taideviikkoon osallistui kuvanveistäjiä, mutta viime vuosina mukaan on kutsuttu myös taidemaalareita. Taideviikon aikana taiteilijat maalaavat yhden teoksen, jonka he lahjoittavat Kakslauttasen kokoelmaan. Taideviikkoon osallistuvat kuvanveistäjät puolestaan tekevät keloiglujen ulkoseiniin teoksen.

Lisäksi Kakslauttasen kokoelma karttuu muutama vuosi sitten käynnistetyn taiteilijaresidenssiohjelman kautta. Hakemusten perusteella valitut taiteilijat saavat asua ja työskennellä ilmaiseksi Kakslauttasessa viikosta neljään viikkoa ja työskennellä oman aikataulunsa mukaisesti.

– Residenssiohjelmaan kuuluu, että heidän täytyy jättää jotain Kakslauttaseen, joten kokoelma karttuu sitäkin kautta, Kress sanoo.

Pohjoismaiden suurin ja nykyaikaisin planetaario

Viime vuonna valmistunut planetaario on paitsi Pohjoismaiden suurin, myös yksi Euroopan nykyaikaisimmista digitaalisista planetaarioista. 150-paikkainen planetaario on auki yleisölle ja tällä hetkellä siellä esitetään englanninkielistä revontulista kertovaa esitystä.

Planetaarion yhteyteen valmistui Igluravintola ja baari, jossa tulevaisuudessa tarjoillaan Kakslauttasen oman panimon tuotteita. Panimo sijaitsee planetaariorakennuksen alakerrassa.

– Panimomestari ehti valmistaa ensimmäisen oluterän, mutta sitten tuli korona. Ravintola, baari ja panimo avautuvat, kunhan koronatilanne sen sallii, Kress kertoo.

Taidetta on näyttävästi esillä myös planetaariorakennuksen puolella. Taidegalleriasta sinne kuljetaan maanalaisen käytävän kautta, joka johdattaa näyttävään ala-aulaan. Punaiset seinät korostavat katossa kimaltelevaa, lappilaislähtöisen Kirsi Kaulasen tekemää taideteosta Arctic Wave . Teoksen äänimaailman on säveltänyt muusikko Teho Majamäki .

Ylempään kerrokseen nousevan portaikon kaide on syntynyt taideseppä Seppo Riihosen työpajassa ja portaiden keskellä kohoavat kuutytönkorennot ovat julkisesta taiteestaan tunnetun pariskunnan Pekka ja Teija Isorättyän käsialaa, kuten myös valtava värikäs lasiseinä.

Muita planetaarion isoja tilateoksia ovat toteuttaneet muun muassa sodankyläläinen Sulo Norberg ja pellolainen Essi Korva .

Kakslauttanen Art Gallery

Kakslauttanen Arctic Resort, West Village (Kultaojantie)

Avoinna ma-la, klo 14-17. Sunnuntaisin suljettu.

Koronarajoitusten vuoksi aukiolo saattaa muuttua. Tarkista ajankohtaiset tiedot taidegallerian Facebook-sivuilta tai lähettämällä sähköpostia: hanna.kress@kakslauttanen.fi

Planetaarionäytökset kello 15 gallerian aukioloaikoina. Ryhmänäytöksiin tiedustelut sähköpostilla Hanna Kressiltä.

Ilmoita asiavirheestä