Ihmiset

Joulu kokoaa suvun yhteen

Lemmenjokilaista poromiestä Juhani Jomppasta on kuvailtu ensimmäiseksi saamelaiseksi matkailuyrittäjäksi Inarin kunnassa. Hän aloitti matkailutoiminnan Lemmenjoella kuljettamalla ihmisiä Nuoli-veneillään vuodesta 1946 Inarin Sikovuonosta Lemmenjoelle sekä Inarinjärvellä Ukonkivelle. Juhani meni naimisiin vuonna 1955 helsinkiläisen Kirstin kanssa ja näin kylään tuli ensimmäinen suomalainen vaimo. Pariskunta jatkoi matkailun kehittämistä yhdessä Lemmenjoella, jossa suurena apuna oli myös Kirstin laaja kielitaito. Juhanin ja Kirstin tyttäret Aleta, Margetta ja Joanna jatkoivat vanhempiensa jalanjäljillä pyörittäen Ahkun Tupaa.

Legendaarinen Ahkun Tupa on 75-paikkainen A-oikeuksin varustettu kahvila-ravintola. Suurista ikkunoista avautuu näkymä itse Lemmenjoelle. Talvisaikaan Ahkun Tupa tarjoaa majoitusta 30 petipaikan verran neljän hengen mökeissä.

– Talviaikaan tänne kannattaa vain tulla hiljentymään ja katsomaan talven tuloa ja kaamoksen alkamista. Täällä on helppo rauhoittua, kuvailee Joanna Jompan .

– Toivon, että ihmiset jotka tulevat tänne, pysähtyisivät vain tuonne metsään ja ihailisivat siellä jonkun aikaa vaikkapa vain puuta. Siellä näkee aivan mahtavia juttuja. Anna aikaa omille ajatuksille ja luonnon kauneudelle ja valoille, mitkä kaamoksen aikaankin vaihtuvat niin näkyvästi. Täällä pääsee kokemaan todellista hiljentymistä. Täällä ei ole mitään ohjelmaa tarjolla, jos näin ei halua, jatkaa Joanna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä ei ole minuuttiohjelmia ja eikä oppaita hoputtamassa. Toki täällä voi hiihtää ja lumikenkäillä, jos näin haluaa, Margetta Jompan-Tiainen lisää.

Syrjäinen ja hiljainen haluttua

Monella on ollut käsitys, että Ahkun Tupa sulkee ovensa talven ajaksi. Näin ei todellakaan ole.

– Olemme olleet avoinna ympäri vuoden monen monta vuotta. Kun kesäsesonki loppuu lokakuun alusta alkaa ulkomaalaisten asiakkaiden vuoro, kertoo Margetta.

Ulkomaalaiset vieraat etsivät nykyään syrjäisempiä ja hiljaisempia lomakohteita. Ahkun Tupa on myös tiedostettu kansainvälisesti juurikin tällaiseksi kohteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä ei käy aasialaisia ryhmiä, mutta yksittäisiä matkustajia tänne on jo löytänyt. Kansainväliset asiakkaat löytävät meidät Internetin kautta.

Yksittäiset matkaajat nauttivat yleensä vain Lemmenjoen rauhallisuudesta, yksinäisyydestä ja ennen kaikkea lumesta. Monet etsivät kansallispuistoja ja tulevat sen vuoksi Lemmenjoelle.

Talvisin Metsähallitus merkitsee latupohjan ja lanaa sen.

– Ladut lähtevät tästä meidän pihasta. Latujen vetäminen on riippuvainen lumen ja jään tulosta, sanoo Margetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoden kohokohta

Joanna lähtee aina talveksi Helsinkiin, mutta Margetta ja hänen miehensä Tintti eli Juha Tiainen ovat sitoutuneet Ahkun Tuvan pyörittämiseen ympäri vuoden.

– Olen kuin polttiainen. Kun lumi tulee, minä häivyn, Joanna nauraa.

– Eihän me oikein pariskuntana koskaan ehditä käymään missään kauempana, kun aina jompikumpi päivystää täällä työpaikalla. Tätähän tämä yrittäjän elämä on, että olet 24 tuntia vuorokaudessa kiinni eikä niitä 6,5 tunnin työpäiviä ole, Margetta kuvailee.

Talvisaikaan Margetalla on myös omia poroja piha-aitauksessa, joiden kanssa hän puuhastelee ulkosalla. Talon vieraat pääsevät tutustumaan poroihin lähemmin.

– Maksusta voi tilata saamelaiskulttuuriohjelman ja pääsee ottamaan poron kanssa vaikkapa selfien.

Joulun aikaan Ahkun Tupa on täynnä ulkomaalaisia vieraita.

– Aikaisemmin, kun lapset olivat pieniä, pyhitimme aina jouluaaton perheellemme. Se oli ainoa päivä vuodessa, jolloin ei tehty ollenkaan töitä. Joulu on aina ollut koko vuoden kohokohta, silloin koko suku kokoontuu tänne.

Niin tapahtuu myös tänä vuonna, sillä Joanna lapsineen lentää myös Lappiin viettämään joulua Margetan perheen kanssa. Ensimmäisen päivän Joanna ja lapset saattavat maata takapihalla ja katsella vaikka vain tähtiä taivaalla.

– Talven yöllinen tähtitaivas on sellainen kokemus, jota kaupunkilaisilla ei ole edes mahdollisuutta nähdä. Täällä senkin näkee, lupaa Joanna.

Ilmoita asiavirheestä