Hyvinvointi
Retkeilyturvallisuus
Aloita lähialueen merkityillä lähireiteillä
Saariselän-Kiilopään alueelta löytyy moneksi päiväksi reittivaihtoehtoja päiväretkille. Maastoon merkittyjä reittejä on yhteensä noin 200 kilometriä kansallispuiston sisällä ja osittain ulkopuolella muodostaen yhtenäisen reittiverkoston. Maan toiseksi suurimassa kansallispuistossa merkityt reitit kulkevat vuoroin tunturissa ja metsässä.
Pohjoisen vaihteleva sää, pitkät välimatkat ja heikot puhelimen kuuluvuusalueet ovat seikkoja, jotka täytyy huomioida suunnatessaan päiväretkelle kansallispuistoon. Jotta päiväretki olisi turvallinen, on hyvä ennakoida tiettyjä asioita ennen kuin suuntaa polulle.
Ennen lähtöä on hyvä tarkistaa sääennuste ja suunnitella kuljettava päiväreitti. Reitti tulee valita oman kunnon tai ryhmänä liikuttaessa heikoimman kunnon sekä sään mukaan. Reppuun on hyvä pakata riittävästi evästä, juotavaa sekä lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta. Taukotakki tuo lisämukavuutta retkeilyyn. Eväänä kannattaa olla pientä purtavaa välimatkoille sekä kunnon lounas tauolle. Vaikka tauolla ei olisi aikeita tulia sytyttääkään, niin puukko ja tulitikut eivät paljon repunpohjalla paina. Hätätapauksessa ne ovat kullanarvoisia.
Kartta mukaan myös merkityille reiteille
Merkityillä reiteillä liikuttaessa on hyvä olla kartta matkassa. Merkittyjen reittien alue on laaja, vaikka lähialueella ollaankin ja reittikilometrejä on satoja. Ilman karttaa liikuttaessa voi vahingossa poiketa väärälle reitille ja päätyä suunnitellun 10 kilometrin lenkin sijasta 25 kilometrin kierrokselle. Sopivat kartat päiväretkille ovat Saariselän kesäreitti tai tarkempaa maastokarttaa halutessaan Saariselkä-Sokosti ulkoilukartta. Karttoja voi ostaa mm. Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisestä, Partioaitasta ja useammasta paikallisesta yrityksestä.
Ei ole viisasta tukeutua pelkästään mobiilikarttoihin. Jos matkapuhelimesta loppuu virta, niin paperikartta on oiva apu. Hanki siis paperinen versiokin mukaan. Mobiilikarttaa käytettäessä kartta tulee olla sovelluspohjainen, sillä myös lähireiteillä on katvealueita puhelimen kuuluvuudessa. Selainpohjaiset kartat eivät lataudu puhelimen ollessa offline-tilassa.
Jätä tieto omasta reittisuunnitelmasta
Mahdollisen hätätilanteen varalle muutama ennakoiva teko helpottaa etsijöitä ja rauhoittaa sinua eksyneenä. Ennen lähtöä jätä esimerkiksi viestillä ystävälle tai perheenjäsenelle tieto päiväretken reittisuunnitelmasta. Taukopaikoilla laita nimesi vieraskirjaan ja lyhyt kuvaus kuljettavasta reitistä. Tämä tieto auttaa etsijöitä.
Jos hätätilanne yllättää ja paikalle pitää hälyttää apua puhelimella, nouse ylemmäs rinteelle tai tunturiin. Kuuluvuus on yleensä aina parempi korkeammalla. Hätäkeskuslaitoksella on käytössä 112-sovellus, joka lähettää suoraan sijaintisi hätäkeskukseen. Sovellusta voi käyttää, vaikka mobiilidataverkkoa ei ole saatavilla. Sellainen kannattaa ladata puhelimeen ennen lähtöä.
Merkittyjen reittien ulkopuolella ollaan erämaassa
Lähireitit koluttuaan monella retkeilijällä saattaa herätä innostus laajentaa reviiriä, ja suunnata reittien ulkopuolelle samoilemaan. Retkeily reittien ulkopuolella on huomattavasti vaativampi laji kuin merkityillä reiteillä kulkeminen. Sitä varten pitää olla valmistautunut hyvin, jotta retki on turvallinen ja sitä myöten miellyttävä kokemus.
Omia retkeilytaitoja ei kannata yliarvioida, vaan kehittää osaamista pitkäjänteisesti ja suunnata omille poluille vasta, kun retkeilytaidot ovat hallussa kaikissa sääolosuhteissa. Hyvät retkeilytaidot tuovat varmuutta myös hätätilanteisiin, ja osaat toimia niissä rauhallisesti.
Merkittyjen reittien ulkopuolella retkeillään erämaisissa olosuhteissa. Tuolloin riittävä suunnistustaito on ehdottoman tärkeää ja mukana on oltava maastokartta ja kompassi. Gps-laite tuo lisäturvallisuutta, mutta sen varaan ei pidä tuudittautua. Paikannuslaitteita voi vuokrata esimerkiksi retkeily- ja ohjelmapalveluyrityksistä, jos ei halua investoida omaa. Vesistön ylityksiä ja hätämajoitteen rakentamista tulee harjoitella riittävästi. Lisäksi ensiapu- ja tulentekotaidot tulee hallita.
Ei yksin ensimmäiselle vaellukselle
Yksin ei kannata lähteä ensimmäiselle vaellukselle. Vielä parempi, jos pääset kokeneemman retkeilijän matkaan. Hätätilanteissa vaelluskaverista on iso apu. Vaikka suuntaisit vaellukselle kaksin tai ryhmässä, niin reittisuunnitelma on viisasta jättää ystävälle tai perheenjäsenelle. Kuten aikaisemmin tuli todettua, siitä on apua etsinnöissä.
Lapin sää on vaativa
Lapin sää voi olla vaativa kesälläkin. Vaatetuksen on oltava tuulen- ja vedenpitävää sekä riittävän lämmintä. Kerrospukeutuminen auttaa kehon lämpötilan säätelyssä. Oma majoite on oltava aina matkassa yön yli retkiä tehdessä. Vaikka aikomuksena olisi tukeutua vaelluksella autio- ja varaustupien verkostoon, niin loukkaantuminen, eksyminen tai sääolosuhteet voivat estää pääsyn tuvalle.
Varaa aikaa ja ruokaa riittävästi
Retkiruokaa tulee olla riittävästi, kun kaloreita palaa tavanomaista enemmän. Mukaan kannattaa pakata myös hieman ylimääräistä ruokaa, jos retki venähtää esim. hätätilanteen tai keliolosuhteiden vuoksi suunniteltua pidemmäksi. Älä siis tee liian tiukkaa aikataulua.
Reitti on suunniteltava seurueen heikkokuntoisimman mukaan myös pitkällä vaelluksella. Liian pitkät tai maastollisesti haastavat päivämatkat lisäävät loukkaantumisriskiä. Kun pysähdyt taukopaikoilla, kirjaa päiväretkeilyn tapaan taukopaikan vieraskirjaan nimesi ja reittisi.
Jos oma sijainti alkaa epäilyttää, kannattaa pysähtyä heti, pitää evästauko sekä käydä läpi rauhassa kuljettua reittiä ja määrittää ilmansuunnat. Väsyneenä ja nälkäisenä ajatus ei ole selkeä, ja suunnistusvirheitä tulee helpommin. Jos oma sijainti ei tauosta huolimatta selkiydy tai loukkaantumisen vuoksi tarvitset apua, suuntaa kuuluvuusalueelle ja näkyvälle paikalle hälyttämään apua. Pimeässä ja huonossa näkyvyydessä ei kannata eksyneenä jatkaa matkaa, vaan odottaa yön yli tai parempaa säätä.
Retkeilytaitojen kartuttamisessa riittää tekemistä eliniäksi. Taidot karttuvat tekemällä tai toistojen myötä. Tarjolla on myös opastettuja vaelluksia, joilla pääset käsiksi retkeilyn saloihin turvallisessa ympäristössä ammattilaisen opastamana.
Tutustu retkeilyturvallisuuteen verkkosivuilla www.luontoon.fi/turvallisuus