Ihmiset

Camera Borealis pidetään jälleen marraskuussa

Camera Borealis 2020 pidetään marraskuussa Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa. Tapahtuma alkaa perjantaina 20.11. Kuva on vapaa-iltamilla.

– Perjantai-iltana on kaikille avoin luontokuvien esittelyilta ja sisäänpääsy on silloin ilmainen. Olemme ajatelleet, että luontokuvauksen harrastajat voisivat halutessaan lähettää meille ennen tapahtumaa tuollaiset yhdestä viiteen kuvaa, jotka sitten katsottaisiin porukalla illan aikana. Me esittelemme mielellään näiden kuvien ottajat, mutta jos joku haluaa, että kuvat esitellään anonyymisti, niin sekin onnistuu, kertoo Pohjois-Lapin Kameraseuran puheenjohtaja Jouni Männistö .

Perjantai-iltana auditoriossa istuu lauantaipäivän esiintyjiä, Pohjois-Lapin kameraseuran väkeä ja muun muassa luontokuvaaja Pertti Turunen on lupautunut tulemaan paikalle jo perjantai-illan aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Auditoriossa on aika kovan luokan porukkaa ja he ovat valmiita arvioimaan näitä Kuva on vapaa-illan luontokuvia. On aina mielenkiintoista ja kehittävää kuulla asiantuntevaa palautetta omista kuvista, mutta ei se mikään kritiikki-ilta ole, sellaista ei kannata pelätä. Camera Borealiksen päätapahtuma on lauantaina, mutta kun me porukalla keskustelimme, että pitäisikö jotain tapahtumaa olla jo perjantaina, vai jatketaanko Camera Borealista sunnuntaina, niin tämä perjantai-ilta sai kannatusta.

– Moni Camera Borealikseen osallistuva tulee Inariin jo perjantaina ja on mukavaa, että heille on ohjelmaa tarjolla perjantai-iltana. Sunnuntai tahtoo olla jo sitten vähän sellainen levoton päivä, osalla on mielessä paluumatkalle lähtö, ja jos lauantaipäivä on kovin tiivis ja mielenkiintoista ohjelmaa täynnä, niin ei siinä välttämättä enää kaivata ohjelmaa sunnuntaille, sanoo Männistö.

Monipuolinen kattaus

Camera Borealiksen teema on tänä vuonna ”Pohjoisen luonnon monimuotoiset kasvot”. Osa esiintyjistä on Pohjois-Lapin Kameraseuran jäseniä. Lauantaina avajaissanojen jälkeen päivä alkaa kello 10.15 Jouni Männistön kuvakertomuksella aloittelevan lintukuvaajan kokemuksista. Se on kertomus siitä, miten objektiivin läpi aukeaa uusi näkökulma Pohjoiskalotin linnustoon.

Männistön jälkeen vuorossa on inarilainen luontokuvaaja Jorma Hevonkoski , joka vie yleisön kuvamatkalle Pohjoiskalotille vuodenaikojen mukana. Hevonkosken esitys ”Maisemakuvaajan vuosi” tutustuttaa mielenkiintoisiin valokuvauspaikkoihin eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen matkassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lounaan jälkeen kello 13.30 ääneen pääsee Petri Piisilä esityksellään ”Petojen ja petolintujen perässä outamaista tuntureille”. Metsähallituksen puistomestari Piisilän työvuosi koostuu vastuulajien ja uhanalaislajien seurantatöistä eri puolilla Lappia. Työssä mukana kulkee usein myös kamera.

Piisilän jälkeen kello 14.45 on vuorossa Kaisa Siren , joka esittää kuvia ja kokemuksiaan Kamchatkan niemimaan luonnosta ja esille pääsevät erityisesti Kamchatkan karhut.

Kahvitauon jälkeen kello 16.30 palkittu luontokuvaaja Taru Rantala tarjoilee esityksensä ”Sielukas luonto”, johon sisältyy tunnelmia ja luonnon lumoavaa kauneutta. Lauantain kattauksen päättää Kiilopäällä asuvan Eija Kujansuun esitys ”Metsäjänis - pohjoisen havumetsävyöhykkeen yöeläin”. Kujansuu kertoo kuvien kera oivalluksiaan metsäjänissuvun arkielämästä Inarin Lapissa ja jänisten luonteenpiirteistä.

Camera Borealiksen järjestämistä tukevat vahvasti Ylä-Lapin Luontokeskus ja Inarin kunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kunnan ja Ylä-Lapin Luontokeskuksen tuella tämä suosittu Camera Borealis on mahdollista järjestää. Luvassa on jälkeen monipuolinen tapahtuma ja ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin. Me järjestäjät tietysti toivomme, että koronavirus hiipuu tämän kesän aikana jäljettömiin, eikä se aiheuta enää yllätyksiä kokoontumisille marraskuussa. Jos kuitenkin kävisi toisin ja yleisötapahtumaa ei voisikaan järjestää, niin sitten Camera Borealis ehkä pidetään perinteistä poiketen verkossa. Me olemme keskustelleet asiasta ja kaiken varalta suunnitelleetkin sitä, miten tapahtuma verkon kautta järjestettäisiin, mutta toivottavasti nyt viimeinkin korona hiipuu ja Siidan auditorio täyttyy innokkaasta Camera Borealis-yleisöstä kuten aina ennenkin, sanoo Jouni Männistö.

Ilmoita asiavirheestä