Tässä teemaosiossa esittelemme Lapin ystäviä eri puolilta Suomea. Julkaisemme osan lappifaniesittelyistä myös suomenkielisissä lehdissämme.

Minkälainen on todellinen lappifani? Lue mitä muut ovat vastanneet ja ilmoittaudu itsekin mukaan! Onko Lappi tehnyt sinuunkin lähtemättömän vaikutuksen tai tunnetko jonkun toisen Lapin ystävän? Ilmoita itsesi tai tuttavasti lappifaniesittelyyn täältä!

Jokaiselle esittelyyn valitulle lappifanille lähetämme hauskan ja lämpimän pipon.

LAPPIFANIN KYSYMYKSET:

1. Missä asut tällä hetkellä?
2. Kuinka usein olet käynyt Lapissa? Milloin kävit ensimmäistä kertaa?
3. Mikä Lapissa kiinnostaa?
4. Mikä on mieleenpainuvin Lappi-kokemuksesi?
5. Mitä haluaisit vielä kokea Lapin matkallasi?
6. Miten kuvailisit todellista lappifania yhdellä sanalla?

LAPPIFANI Jari Saarinen

Jari Saarinen on 33 vuotias rekkakuski Urjalasta.

2. Ensimmäinen kerta oli vuonna 1991 kun olin seitsemän vuoden vanha.

3. Oma rauha, kelkkaretket ja reilu irrotus arjen rutiineista.

4. Vuonna 2000 olimme hiihtoleirillä Saariselällä. Kaverin kanssa hiihdimme vanhempiemme opastuksella kuutamolenkkiä. Isäni jäi aluksi porukan pienempiä tarkkailemaan ja lähdimme oma-aloitteisesti kaverin kanssa jatkamaan eteenpäin. Ladun varressa menimme kotaan paistamaan makkaraa ja isä hiihti meistä ohi. Aikansa hän oli kuulemma kiristänyt vauhtia saadakseen meidät pojat kiinni, mutta lopulta kysynyt Mika Myllylältä, että onko täällä näkynyt poikia. (oli varmaan jo kolmas lenkki Myllylällä.) Mökille tultuamme kerroimme että olimme massakaudella.

5. Husky safarin.

6. Lappifanilla on mielenrauha.

LAPPIFANIT: Tuija ja Jukka Korpela

Tuija Korpela on 52-vuotias myyjä ja Jukka Korpela on 57-vuotias remonttimies. He ovat Kanta-Hämeestä.

1. Asumme Janakkalassa, Kanta-Hämeessä.

2. Ensimmäisen kerran kävimme Saariselällä joskus 12 vuotta sitten. Olemme tykästyneet erityisesti Saariselkään, vaikka muuallakin pohjoisessa on tullut käytyä, kuten Levillä. Saariselkä vain tuntuu oikeasti Lapilta, ja käymme siellä yleensä kahdesta kolmeen kertaa vuodessa. Jänkhällä Jytisee -tapahtumaan olemme osallistuneet jo 11 kertaa.

3. Rauha, kauneus ja karuus. Lapissa on sellainen rauha, mitä muualla ei ole.

4. Revontulet ja yli -30 asteen pakkaset. Myös porot ovat jääneet mieleen.

5. Olemme yleensä olleet Lapissa vain viikon kerrallaan ja haaveena olisi joskus viettää siellä pitempikin aika, jopa kuukausi. Haluaisimme myös nähdä Lapin ruskan.

6. Hullu.

LAPPIFANI: Raija Härkönen

Raija Härkönen on 70-vuotias eläkeläinen Joroisista.

1. Olen tunturikerholainen Joroisista, Etelä-Savosta.

2. Olen reissannut Lapissa 35 vuoden ajan, noin kolme kertaa vuodessa.

3. Luonto, yötön yö, ihana kevät ja mahtava ruska. Lapissa on huikeat maisemat.

4. Aurinkoinen hiihtoviikko Kilpisjärvellä ja Haltilla käynti. Myös vaellus Kevon kanjonissa oli mieleenpainuva kokemus.

5. Haluaisin kokea ihanan ruskaloman ja kevään hiihtoviikon.

6. Lapinhullu.

LAPPIFANI: Heli Aalto

Heli Aalto on 59-vuotias elintarviketyöntekijä Säkylästä.

1. Asun Lounais-Suomessa, Säkylässä.

2. Kymmeniä kertoja olen käynyt. Ensimmäinen kerta oli joskus 80-luvun puolivälissä.

3. Aavat, pitkälle näkyvät upeat maisemat ja hiljaisuus. Lapissa luonto on paikoin jopa karua. Minua kiinnostaa kaikki se erilaisuus, mitä täällä etelässä ei näe.

4. Ensimmäinen kertani Lapissa on jäänyt erityisesti mieleen. Asuin siihen aikaan Turussa, lähes 14 000 asukkaan lähiössä, ja kun menin Lappiin, siellä oli hiljaista ja kesäpäivän valoisuus kesti läpi vuorokauden.

5. Lapista löytyy edelleen paikkoja, joissa en ole käynyt. Toivottavasti ehdin näkemään lähes kaiken ennen kuin matkailuni loppuu.

6. Hullaantunut.

LAPPIFANI: Merja Simoska

Merja Simoska on 53-vuotias omaisohjaaja Torniojokilaaksosta.

1. Torniossa.

2. Olen reissannut Lapissa jo 30 vuoden ajan. Saariselällä tulee käytyä pari kertaa vuodessa, siskojen kanssa syksyllä ja miehen kanssa keväällä. Ensimmäinen kerta taisi olla 90-luvulla.

3. Ensisijaisesti kiinnostaa patikointi ja ajan viettäminen siskojen kanssa. Luonto ja etenkin ruska on Lapissa näkemisen arvoinen. Ilman muuta myös tansseissa pitää käydä.

4. Olimme kerran mieheni kanssa kelkkailemassa vapun aikaan Ivalojoella. Jäällä olikin vettä ja ajaessamme vesi roiskui hienosti. Kastuimme tuolla reissulla, mutta hyvin siinä lopulta kävi.

5. Pyhä-Nattasille pitäisi vielä päästä, noille kutsuville tuntureille.

6. Voimaantunut!

LAPPIFANI: Hilkka Puro

Hilkka Puro on 82-vuotias eläkeläinen Etelä-Suomesta.

1. Asun Espoossa.

2. Lapin käyntejä on lienee jo 117. Ensimmäinen oli vuonna 1963.

3. Lapissa kiinnostavat luonnon kauneus ja mahtavuus sekä erämaavaellukset ja tammukkapurot.

4. Yksi mieleenpainuvista kokemuksista on ollut tutustuminen kullankaivajiin.

5. Huskysafarin haluaisin vielä kokea.

6. LUONTOFANI!

LAPPIFANI: Liisa Rännäli

Liisa Rännäli on 72-vuotias eläkeläinen Oulusta.

1. Olen asunut Oulussa vuodesta 1970. Alun perin olen lähtöisin Naantalista.

2. Lappiin ja Saariselälle tulin ensimmäisen kerran 16-vuotiaana Naantalin nuorisolautakunnan järjestämälle elokuiselle Sokostin patikkaretkelle. Siitä asti olen käynyt eri puolilla Lappia keskimäärin pari-kolme kertaa vuodessa eri vuodenaikoina. Saariselän lisäksi ovat tulleet tutuiksi Ylläs, Levi, Pyhä-Luosto, Hetta-Pallas, Kevo Lemmenjoki, Saana-Halti, Utsjoki ja Vätsärin erämaa.

3. Erämaan rauha vaelluksilla sekä luonto kokonaisuudessaan. Myös vuodenaikojen vaihtelut sekä saamelaiset ja alkuperäiset paikkakuntalaiset ovat kiinnostavia. Ihailen ja kunnioitan heitä, heidän historiaansa, rikasta tarustoaan, elämäntapaansa, taisteluaan kulttuurinsa säilyttämiseksi ja ennen kaikkea vieraanvaraisuutta, josta me lantalaiset saamme lomillamme nauttia. Olen saanut heiltä apua ja ystävällistä kohtelua aina tarvittaessa. Olen kiitollinen siitä.

4. Muistoja on lukematon määrä. Merkityksellisin on ehkä ensimmäiseltä Lapin matkaltani 1960, kun aamulla usean rankan sadepäivän jälkeen heräsin Padagovan kämpältä. Astuin unisena ulos kämpän lämmöstä, koski kuohusi syvällä kurussa ja hetken kirkas auringonpaiste sai elokuisen maiseman kimaltelemaan sadepisaroista kuin kristallihelmin koristeltuna. Haltioituneena hengitin sitä valoa ja raikkautta. Silloin rakastuin! Iski lapinhulluus, vangitsi taika. Monta seuraavaa kesälomaa vietin töissä Saariselällä virkamiesliiton silloisella retkeilymajalla, Sinisellä tuvalla. Nykyisen kyläkeskustan alueella vallitsi tuolloin vain kaunis tunturikoivikko.

5. Vielä kerran toivoisin näkeväni taivaankannen leiskuvan väreissä, revontulten leikittelevän taianomaista valoaan. Kaamoksen kirkas tähtitaivas ja kuutamoyö lumisessa maisemassa on myös pysyvästi toivelistallani.

5. Lappifani on peruuttamattomasti RAKASTUNUT.

LAPPIFANI: Tea Koski

Tea Koski on 47-vuotias sairaanhoitaja Lounais-Suomesta.

1. Asun aurinkokaupunki Naantalissa, jossa taatusti paistaa aina aurinko.

2. Kävin lapsena muutamia kertoja perheeni kanssa. Viimeisen kuuden vuoden aikana olen käynyt muutaman kerran vuodessa, kesällä ja talvella.

3. Porot, maisemat, tunturit, joet ja järvet. Lapin luonto kokonaisuudessaan on kiinnostava erämaineen ja pienine asuinalueineen. Myös jo pelkästään ajomatka Naantalista Ivaloon on
kiinnostava kokemus.

4. Puolisoni kanssa ensimmäinen yhteinen Lapinmatka Jyllinsaareen, jossa vietimme elokuisen helteisen viikon vuonna 2011. Veneilimme saarelta Ukonjärveä pitkin upeiden maisemien luotsaamana moniin pieniin autiosaariin. Mieleeni jäivät lumoavan ihastuttavat tunturit sekä järvivesi, joka oli niin kirkasta, että veneestä näki järvenpohjaan saakka.

5. Haluaisin kokea loman Erähotelli Lapinleukussa.

6. Seesteinen.

LAPPIFANI: Outi Salmi

Outi Salmi on 42-vuotias matkaaja Etelä-Suomesta.

1. Asun Hämeenlinnassa.

2. Käyn Lapissa kolmesta neljään kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran kävin muistaakseni vuonna 2002. Saariselällä olen ollut ensimmäisen kerran ohikulkumatkalla vuonna 2010 ja varsinaisella lomalla keväthangilla 2011.

3. Lapissa kiinnostaa karun kaunis luonto ja leppoisat, ihanat ihmiset.

4. Mieleenpainuvia kokemuksia on paljon ja on vaikea valita yhtä. Patikoidessa eteen aukeava maisema ja ympäröivä rauha, taukopaikan nuotiomakkarat ja nokipannukahvi. Kesäyö, peilityyni järvi, käen kukunta ja itse savustetut ahvenet. Tähän on mainittava myös keväthanget ja Laanilan ainutlaatuiset monotanssit, jotka kaikkien pitäisi kokea.

5. Haluaisin kokea vielä yöpymisen tunturissa joko laavulla tai autiotuvassa sekä kaamosyön revontulet Kakslauttasen lasikattoisessa iglussa.

6. Vapaa.

LAPPIFANI: Noora Nurminen

Noora Nurminen on 20-vuotias äidinkielenopettajaopiskelija Keski-Suomesta.

1. Asun Keski-Suomessa, Jyväskylässä.

2. Lapin ja eritoten Saariselän talviset hiihtolomareissut ovat olleet koko perheen perinne. Koko 20-vuotisen (pian 21-vuotisen) elämäni aikana vain syntymäni jälkeinen talvi on ollut sellainen, ettei tuota vuotuista Lapin reissua ole tehty. Maaliskuussa 2017 auto starttaa kohti Saariselkää 20. kerran!

3. Taianomainen luonto, upea talvi ja lähes rajattomat hiihtomahdollisuudet. Lapissa on omanlaisensa luonnonläheisyys ja tunnelma, jollaista ei muualta löydy.

4. Niitä on vuosien varrella kertynyt monia. Pienempänä ensimmäisen "pitkän" hiihtoretken päätteeksi laavulla nautittu kuuma mehu, nuotiomakkara ja jäiset suklaarusinat maistuivat paremmalta kuin mikään, ja maistuvat yhä edelleen hiihtoretkillä. Lapsuusvuosina koin Saariselällä myös elämäni tähän saakka kylmimmän pakkaspäivän, kun mittarissa oli -41 astetta. Mieleenpainuvia ja Lapin luonnon todella lähelle tuovia kokemuksia ovat olleet myös kohtaamiset kesyjen, kädestä ruokaa hakevien kuukkeleiden kanssa laavuilla ja taukopaikoilla: niitä odotan joka kerta yhtä suurella innolla.

5. Huskyvaljakkosafari olisi koiraihmiselle unelmien täyttymys. Myös revontulten näkeminen Lapissa olisi mahtavaa, kotiseudulla Jyväskylässä olen ne onnistunut näkemään, mutta Lapissa en vielä.

6. Aito.

LAPPIFANI: Sampo Aunola

Sampo Aunola on 47-vuotias liikennelentäjä Espoosta.

1. Asun Espoon Viherlaaksossa vaimoni ja kolmen lapseni kanssa.

2. Lähestulkoon vuosittain. Viimeisen vuoden aikana olen käynyt kolme kertaa Lapissa. Armeijan kävin 1989 Sodankylässä, ja aivan ensimmäinen kertani oli noin 10-vuotiaana, tietysti Saariselällä.

3. Hyvällä tavalla outo tunnelma, luonto, kesällä valon määrä ja talvella värisävyt.

4. Ensimmäisellä reissulla Rautulammin kämpällä kaksi pihariekkoa.

5. Revontulet moottorikelkkaretkellä vaimoni kanssa. Kävelisin myös mielelläni joskus kunnon nutukkailla, heinäkengillä.

6. Kuten laulussa sanotaan, "Lapin jätkä lyö outoa turpaan…". Eli lappifani yhdellä sanalla kuvattuna: outo. Itselleni kävi alkuvuodesta niin, että kaaduin Savottakahvilan mäessä ja oikea olkapää murtui. Se ei kuitenkaan muuta lappihulluutta - pikemminkin päinvastoin.

LAPPIFANI: Maija Hokkanen

Maija Hokkanen on 48-vuotias Nordean konttorinjohtaja pääkaupunkiseudulta.

1. Asun Helsingissä Puistolassa aviomieheni Tapsan ja villakoiramme Leevin kanssa.

2. Olen käynyt Lapissa kymmeniä kertoja, ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana vanhempieni kanssa.

3. Lapissa kiinnostaa luonto ja maisemat, jotka ovat erilaiset kuin etelässä. Ihmiset ovat mukavia ja kiireettömiä. Lapissa on ihana tunnelma ja rauha.

4. Mieleenpainuvia kokemuksia on paljon. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy jokin muisto. Hetki, jolloin teimme päätöksen hankkia lomakoti Saariselältä kolme vuotta sitten, on mielessä usein. Vahvimman tunnejäljen on jättänyt varmasti tunturissa hiihtäminen ja vaeltaminen sekä tunturipuron solina.

5. Revontulia en ole onnistunut näkemään, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Ne haluaisin nähdä. Ja toinen voisi olla yöpyminen lasikattoisessa iglussa.

6. Todellinen lappifani yhdellä sanalla kuvattuna: luontoarakastava.

LAPPIFANI: Tuija Naumanen

Tuija Naumanen on 31-vuotias hotellin vastaanoton vuoropäällikkö Itä-Suomesta.

1. Asun Pohjois-Karjalassa, Polvijärvellä.

2. Olen käynyt Lapissa kolme kertaa, alkukesästä, kesällä ja talvella. Ensimmäisen kerran kävin 2015.

3. Lappi tuntui aikaisemmin kaukaiselta ja jopa vähän epätodelliselta paikalta. Lapissa kiinnostaa sen ainutlaatuinen luonto, jota ei löydy mistään muualta. Myös Lapin ihmiset, hiihtomahdollisuudet ja rauha kiinnostavat.

4. Huskyvaljakkoajelu, moottorikelkkailu Ivalojoen jäällä ja poronkäristys ovat erityisesti jääneet mieleeni. Kerran myös hiihtolenkillä eteeni ladulle ilmestyi poro. Poro juoksi pitkän matkaa edessäni. Se oli minulle suuri elämys, hiihtää poron kanssa.

5. Haluaisin nähdä revontulet.

6. Viisas.