A-
A+
A-
A+
Ella Sarre palkittiin tärkeästä työstään inarinsaamelaisen kulttuurin ja perinteisen tiedon turvaamiseksi ja edistämiseksi. Kuva Petra Biret Magga-Vars.
Ella Sarre on viettänyt lapsuutensa Kessivuonossa Itä-Inarissa ja asuu nykyisin Nellimissä. Sarre elää inarinsaamelaisen elämäntavan mukaan ja käsityön ohella hän on harjoittanut poronhoitoa, kalastusta, keräilyä ja pienimuotoista kotieläinten pitoa. Äidinkielenään Sarre puhuu inarinsaamea.
Sarre pitää arvossa omaa inarinsaamelaista kieli- ja kulttuuriperintöään ja se on osa häntä. Sarre on edistänyt ja siirtänyt inarinsaamelaista kulttuuria monipuolisesti koko elämänsä ajan pyyteettömästi, tietojaan jakaen ja siirtäen, Saamelaisyhdistys Sámi árvvut rs:n palkintoperusteluissa todetaan.
Ella Sarre kuuluu inarinsaamenkielisen radio-ohjelmantekijöiden pioneereihin. Hän on toimittanut ensimmäisen inarinsaamenkielisen radio-ohjelman Anarâš saavah vuoden 1983 alussa tuoden ensimmäisenä inarinsaamen osaksi radiomaailmaa. Ohjelmassa kuultiin inarinsaamenkielisiä uutisia, musiikkia ja haastatteluja. Nämä Ylen Elävästä arkistosta löytyvät haastattelut ovat olleet laajasti käytössä inarinsaamen kielen opiskelussa. Hän havaitsi, että inarinsaamen kielellä ei ollut saatavilla musiikkia ja ryhtyi kääntämään inarinsaameksi musiikkia, jotta inarinsaamelaiset voivat kuulla äidinkieltään sekä puhuttuna että laulettuna radiossa.
Ella Sarre on ollut merkittävä henkilö inarinsaamen kielen elvytystyössä, mahdollistaen omalta osaltaan inarinsaamen nykyisen nousun ja kukoistuksen. Sarre on kuulunut myös inarinsaamen kielen kielenhuoltoryhmään, ja on siis paitsi kielenhuollon niin myös inarinsaamenkielisten paikannimien asiantuntija.
Ella Sarre on julkaissut vuonna 1983 teoksen Anarâš pivtâstem, joka kertoo sanoin ja kuvin inarinsaamelaisesta käsityöperinteestä. Se on inarinsaamelaisen käsityöperinteen käsikirja. Sarre on oppinut inarinsaamelaisten käsitöiden taidon äidiltään perinteisellä tavalla. Hän on yksi harvoista inarinsaamelaisten käsityön taitajista, joka on opettanut käsityötä monissa yhteyksissä, muun muassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Inarin kansanopiston järjestämillä kursseilla.
Sarre on koonnut elämänsä aikana perinteisesti oppimansa ja keräämänsä mallit ja työmenetelmät inarinsaamelaiseksi kirjaksi, joka on jo sinänsä kulttuuriteko. Äidiltään oppimansa kaavat, mallit ja mitat näkivät päivänvalon mainittuna inarinsaamenkielisenä teoksena. Lähteenä oli omassa päässä sisäistynyt kulttuurinen tietotaito, josta vanhat mallit, käsityöntekomenetelmät ja käsityön kieli jalostuivat inarinsaamen kielen ja kulttuurin tietovarannoksi. Kirjassa esitellään koko inarinsaamelainen talvinen ja kesäinen vaatetus. Tästä teoksesta ammentavat tietonsa ja käyttävät opetuksen lähteenä niin inarinsaamelainen varhaiskasvatuksen lapset, peruskouluikäiset nuoret, artesaaniopiskelijat kuin aikuiskoulutuksen opiskelijat kuten kaikki inarinsaamelaiset ja muutkin saamelaisen käsityön tekijät ja siitä kiinnostuneet.
Sarre itse kuvaa inarinsaamelaista saamenpukua muun muassa. näin: “Saamenpuvun käyttö ei ole missään vaiheessa katkennut. Puku on aikaisemmin ollut arkivaate, mutta sen käyttötarkoitus on nykyaikana muuttunut. Inarilaisesta kansanpuvusta on tullut monikäyttöinen juhla- ja edustuspuku, jota voidaan yhä käyttää myös työvaatteena. Puku on kansanpuku, joka elää perinteisesti vanhaa kunnioittaen, kehittyen uusien sukupolvien mukana. Saamenpuku on kielen ohella tärkeä osa inarinsaamelaista identiteettiä.”
Oikeastaan tässä kiteytyy inarinsaamelaisen kulttuurin perinteinen tieto ja koko sen kirjo.
Ella Sarre hallitsee inarinsaamelaisen kulttuurin perinteet ja tavat. Hän on palauttanut perinteisesti tehdyn inarinsaamelaisen sarvilakin saamelaisille jo 1980-luvulla tekemänsä arkistolöydön perusteella. Löytämänsä sarvilakki on tasavertainen maailman museoissa nyt myöhemmin löydettyjen muiden saamelaisnaisten sarvilakkien kanssa. Ella Sarren isän suvun puolella on ollut sarvilakin tekijöitä. Sarre tutki sarvilakin historiaa ja loi sarvilakkia varten kaavat. Hän on ollut rohkea uranuurtaja ja edelläkävijä inarinsaamen kielen kehittämisen lisäksi ennen kaikkea inarinsaamelaisessa käsityössä.
Sarre on vaatimaton ja jakaa auliisti tietojaan ja taitojaan saamelaisille siirtäen perinnettä sukupolvelta toiselle. Sarre tekee hiljaista, tärkeää työtä inarinsaamelaisen kulttuurin ja perinteisen tiedon turvaamiseksi ja edistämiseksi. Hän ei tee työtä mediahuomiota saadakseen, vaan perinteen siirtämiseksi ja kulttuurin turvaamiseksi. Sámi árvvut ry kunnioittaa Ella Sarren elämäntyötä inarinsaamen kielen ja perinteisen kulttuurin vaalijana ja kiittää ja kiittää hänen panostaan inarinsaamen perinteisen tiedon säilyttämisessä ja siirtämisessä.
Ella Sarre täyttää saamelaisen perinteisen tiedon palkinnon kriteerit erinomaiseksi ja Sámi árvvut -yhdistyksellä on ilo ja kunnia myöntää palkinto näin ansioituneelle perinteisen tiedon haltijalle.
TIETOLAATIKKO