Saariselän Sanomien uudessa teemaosiossa esittelemme Lapin ystäviä eri puolilta Suomea. Julkaisemme osan lappifaniesittelyistä myös vuoden 2017 suomenkielisissä lehdissämme.

Minkälainen on todellinen lappifani? Lue mitä muut ovat vastanneet ja ilmoittaudu itsekin mukaan! Onko Lappi tehnyt sinuunkin lähtemättömän vaikutuksen tai tunnetko jonkun toisen Lapin ystävän? Ilmoita itsesi tai tuttavasti lappifaniesittelyyn täältä!

Jokaiselle esittelyyn valitulle lappifanille lähetämme hauskan ja lämpimän pipon.

LAPPIFANIN KYSYMYKSET:

1. Missä asut tällä hetkellä?
2. Kuinka usein olet käynyt Lapissa? Milloin kävit ensimmäistä kertaa?
3. Mikä Lapissa kiinnostaa?
4. Mikä on mieleenpainuvin Lappi-kokemuksesi?
5. Mitä haluaisit vielä kokea Lapin matkallasi?
6. Miten kuvailisit todellista lappifania yhdellä sanalla?

LAPPIFANI: Tea Koski

Tea Koski on 47-vuotias sairaanhoitaja Lounais-Suomesta.

1. Asun aurinkokaupunki Naantalissa, jossa taatusti paistaa aina aurinko.

2. Kävin lapsena muutamia kertoja perheeni kanssa. Viimeisen kuuden vuoden aikana olen käynyt muutaman kerran vuodessa, kesällä ja talvella.

3. Porot, maisemat, tunturit, joet ja järvet. Lapin luonto kokonaisuudessaan on kiinnostava erämaineen ja pienine asuinalueineen. Myös jo pelkästään ajomatka Naantalista Ivaloon on
kiinnostava kokemus.

4. Puolisoni kanssa ensimmäinen yhteinen Lapinmatka Jyllinsaareen, jossa vietimme elokuisen helteisen viikon vuonna 2011. Veneilimme saarelta Ukonjärveä pitkin upeiden maisemien luotsaamana moniin pieniin autiosaariin. Mieleeni jäivät lumoavan ihastuttavat tunturit sekä järvivesi, joka oli niin kirkasta, että veneestä näki järvenpohjaan saakka.

5. Haluaisin kokea loman Erähotelli Lapinleukussa.

6. Seesteinen.

LAPPIFANI: Outi Salmi

Outi Salmi on 42-vuotias matkaaja Etelä-Suomesta.

1. Asun Hämeenlinnassa.

2. Käyn Lapissa kolmesta neljään kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran kävin muistaakseni vuonna 2002. Saariselällä olen ollut ensimmäisen kerran ohikulkumatkalla vuonna 2010 ja varsinaisella lomalla keväthangilla 2011.

3. Lapissa kiinnostaa karun kaunis luonto ja leppoisat, ihanat ihmiset.

4. Mieleenpainuvia kokemuksia on paljon ja on vaikea valita yhtä. Patikoidessa eteen aukeava maisema ja ympäröivä rauha, taukopaikan nuotiomakkarat ja nokipannukahvi. Kesäyö, peilityyni järvi, käen kukunta ja itse savustetut ahvenet. Tähän on mainittava myös keväthanget ja Laanilan ainutlaatuiset monotanssit, jotka kaikkien pitäisi kokea.

5. Haluaisin kokea vielä yöpymisen tunturissa joko laavulla tai autiotuvassa sekä kaamosyön revontulet Kakslauttasen lasikattoisessa iglussa.

6. Vapaa.

LAPPIFANI: Noora Nurminen

Noora Nurminen on 20-vuotias äidinkielenopettajaopiskelija Keski-Suomesta.

1. Asun Keski-Suomessa, Jyväskylässä.

2. Lapin ja eritoten Saariselän talviset hiihtolomareissut ovat olleet koko perheen perinne. Koko 20-vuotisen (pian 21-vuotisen) elämäni aikana vain syntymäni jälkeinen talvi on ollut sellainen, ettei tuota vuotuista Lapin reissua ole tehty. Maaliskuussa 2017 auto starttaa kohti Saariselkää 20. kerran!

3. Taianomainen luonto, upea talvi ja lähes rajattomat hiihtomahdollisuudet. Lapissa on omanlaisensa luonnonläheisyys ja tunnelma, jollaista ei muualta löydy.

4. Niitä on vuosien varrella kertynyt monia. Pienempänä ensimmäisen "pitkän" hiihtoretken päätteeksi laavulla nautittu kuuma mehu, nuotiomakkara ja jäiset suklaarusinat maistuivat paremmalta kuin mikään, ja maistuvat yhä edelleen hiihtoretkillä. Lapsuusvuosina koin Saariselällä myös elämäni tähän saakka kylmimmän pakkaspäivän, kun mittarissa oli -41 astetta. Mieleenpainuvia ja Lapin luonnon todella lähelle tuovia kokemuksia ovat olleet myös kohtaamiset kesyjen, kädestä ruokaa hakevien kuukkeleiden kanssa laavuilla ja taukopaikoilla: niitä odotan joka kerta yhtä suurella innolla.

5. Huskyvaljakkosafari olisi koiraihmiselle unelmien täyttymys. Myös revontulten näkeminen Lapissa olisi mahtavaa, kotiseudulla Jyväskylässä olen ne onnistunut näkemään, mutta Lapissa en vielä.

6. Aito.

LAPPIFANI: Sampo Aunola

Sampo Aunola on 47-vuotias liikennelentäjä Espoosta.

1. Asun Espoon Viherlaaksossa vaimoni ja kolmen lapseni kanssa.

2. Lähestulkoon vuosittain. Viimeisen vuoden aikana olen käynyt kolme kertaa Lapissa. Armeijan kävin 1989 Sodankylässä, ja aivan ensimmäinen kertani oli noin 10-vuotiaana, tietysti Saariselällä.

3. Hyvällä tavalla outo tunnelma, luonto, kesällä valon määrä ja talvella värisävyt.

4. Ensimmäisellä reissulla Rautulammin kämpällä kaksi pihariekkoa.

5. Revontulet moottorikelkkaretkellä vaimoni kanssa. Kävelisin myös mielelläni joskus kunnon nutukkailla, heinäkengillä.

6. Kuten laulussa sanotaan, "Lapin jätkä lyö outoa turpaan…". Eli lappifani yhdellä sanalla kuvattuna: outo. Itselleni kävi alkuvuodesta niin, että kaaduin Savottakahvilan mäessä ja oikea olkapää murtui. Se ei kuitenkaan muuta lappihulluutta - pikemminkin päinvastoin.

LAPPIFANI: Maija Hokkanen

Maija Hokkanen on 48-vuotias Nordean konttorinjohtaja pääkaupunkiseudulta.

1. Asun Helsingissä Puistolassa aviomieheni Tapsan ja villakoiramme Leevin kanssa.

2. Olen käynyt Lapissa kymmeniä kertoja, ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana vanhempieni kanssa.

3. Lapissa kiinnostaa luonto ja maisemat, jotka ovat erilaiset kuin etelässä. Ihmiset ovat mukavia ja kiireettömiä. Lapissa on ihana tunnelma ja rauha.

4. Mieleenpainuvia kokemuksia on paljon. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy jokin muisto. Hetki, jolloin teimme päätöksen hankkia lomakoti Saariselältä kolme vuotta sitten, on mielessä usein. Vahvimman tunnejäljen on jättänyt varmasti tunturissa hiihtäminen ja vaeltaminen sekä tunturipuron solina.

5. Revontulia en ole onnistunut näkemään, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Ne haluaisin nähdä. Ja toinen voisi olla yöpyminen lasikattoisessa iglussa.

6. Todellinen lappifani yhdellä sanalla kuvattuna: luontoarakastava.

LAPPIFANI: Tuija Naumanen

Tuija Naumanen on 31-vuotias hotellin vastaanoton vuoropäällikkö Itä-Suomesta.

1. Asun Pohjois-Karjalassa, Polvijärvellä.

2. Olen käynyt Lapissa kolme kertaa, alkukesästä, kesällä ja talvella. Ensimmäisen kerran kävin 2015.

3. Lappi tuntui aikaisemmin kaukaiselta ja jopa vähän epätodelliselta paikalta. Lapissa kiinnostaa sen ainutlaatuinen luonto, jota ei löydy mistään muualta. Myös Lapin ihmiset, hiihtomahdollisuudet ja rauha kiinnostavat.

4. Huskyvaljakkoajelu, moottorikelkkailu Ivalojoen jäällä ja poronkäristys ovat erityisesti jääneet mieleeni. Kerran myös hiihtolenkillä eteeni ladulle ilmestyi poro. Poro juoksi pitkän matkaa edessäni. Se oli minulle suuri elämys, hiihtää poron kanssa.

5. Haluaisin nähdä revontulet.

6. Viisas.